Selecteer een pagina

Over Legionella

Wilt u weten wat Legionella is en wat de gevolgen zijn voor uw gezondheid? Wij geven u basisinformatie. Heeft u gezondheidsklachten, vragen of twijfelt u over een eventuele besmetting? Voor advies en hulp verwijzen we u naar de huisarts of het RIVM.

Bent u Gebouweigenaar of huurder? Wij zijn expert in waterkwaliteit. Wij adviseren en ondersteunen u om uw gebouw legionellavrij te maken én te houden.

Wat is Legionella?

Wat is Legionella?

De legionellabacterie zit in kleine hoeveelheden in ons drinkwater. Dat is niet gevaarlijk. Drinkwaterbedrijven zorgen er namelijk voor dat het water dat uit de kraan komt schoon genoeg is, zodat we niet ziek worden. Belangrijk is wel dat kranen in huizen en gebouwen minimaal één keer per week opengedraaid worden. Gebeurt dat niet, dan krijgen bacteriën in water de gelegenheid om te groeien. In dat geval groeit de legionellabacterie. Dit gebeurt sneller als water stilstaat en opwarmt tot kamertemperatuur of hoger. Onder deze omstandigheden delen de bacteriën zich snel. Dit kan oplopen tot een schadelijke hoeveelheid waar mensen ziek van kunnen worden, en zelfs aan kunnen overlijden.

legionellapreventie en bestrijding
legionellavrij

Waar loopt u risico?

Waar loopt u risico?

Een misvatting is dat mensen Legionella krijgen door het drinken van besmet water. Dat is niet zo. Mensen raken besmet door kleine druppeltjes water (nevel) met de legionellabacterie in te ademen waardoor deze in de longen terechtkomt. Eenmaal in de longen veroorzaakt de bacterie gezondheidsklachten.

Het inademen van de legionellabacterie kan gebeuren bij:

  • Onder de douche
  • Besproeien van de tuin
  • Reinigen van de auto met een hogedrukspuit
  • Gebruik van een whirlpool
  • Blussen met een brandslanghaspel
legionellavrij

Klachten bij legionellabesmetting

Klachten bij legionella besmetting

De meeste gezonde mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen. Met name voor kwetsbare groepen zoals ouderen of mensen met een onderliggende ziekte is de bacterie gevaarlijk. Sommige mensen ervaren milde, griepachtige klachten. Dit gaat na een paar dagen vanzelf over. Soms veroorzaakt de bacterie een ernstige longontsteking. Dit kan zo ernstig zijn dat iemand eraan overlijdt. Klachten komen binnen twee tot tien dagen na het inademen van de legionellabacterie tot uiting. Legionella kan niet overgedragen worden van mens op mens. Er is geen vaccin tegen de legionellabacterie. Behandeling met antibiotica is wel mogelijk.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Snel opkomende hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Kortademig
  • (Opkomende) longontsteking
  • Koorts boven de 39 graden Celsius
  • Braken en diarree

Wees alert

Valt u onder de kwetsbare doelgroep en bent u bang dat u Legionella heeft? Neem dan meteen contact op met uw huisarts. Meer informatie over de richtlijnen rondom Legionella vindt u op de website van het RIVM.

Bent u Gebouweigenaar of huurder en heeft u vragen over Legionella?

Net als veilig water, is veilige lucht belangrijk voor een gezond gebouw. Hoe is de luchtkwaliteit in uw gebouw? Lees meer over luchtonderzoek.

legionella.nl © 2022