Een dode en achttien met legionella besmette toeristen in een hotel in Palmanova op Mallorca

PALMA – In totaal zijn er 19 personen die besmet zijn geraakt met het legionella virus in een hotel in de kustplaats Palmanova op het eiland Mallorca. Een van deze personen, zoals het er nu naar uitziet een 72-jarige Schotse vakantieganger die volgens de Britse krant The Olive Press al 31 jaar in het hotel komt, is overleden terwijl 17 andere toeristen met verschillende nationaliteiten en een vrouwelijke medewerkster van het hotel besmet raakten en naar het ziekenhuis moesten voor behandeling.

Het eerste besmettingsgeval werd al op 5 oktober gemeld waarna diverse andere gevallen volgden en het uiteindelijke aantal besmette personen opliep naar 19 in totaal. Bij de meeste van de besmette personen wordt vooruitgang geboekt maar een persoon heeft het niet gered. Het gaat om een 72-jarige Schotse man die verschillende pathologieën had waaronder diabetes, chronische leukemie en een hartziekte). Deze man overleed op 11 oktober in het ziekenhuis van Palma de Mallorca.

De Salud Pública afdeling van de regioregering van de Balearen is een onderzoek gestart naar de bron van de besmetting, niet alleen in het getroffen hotel maar ook op het strand bij de douches, openbare toiletten, restaurants, bars, zwembaden en andere hotels en appartementencomplexen. Op dit moment hebben de specialisten alleen in het getroffen hotel resten gevonden van de besmetting. Uit voorzorg werd de watervoorziening naar het hotel afgesloten en moesten de gasten naar andere hotels overgebracht worden om verdere besmetting te voorkomen.

Deze 19 met legionella besmette personen zijn geen losstaande feiten aangezien er volgens de krant Mallorca Diario dit jaar al meer dan 80 besmettingen zijn geweest op Mallorca. De overdacht van de infectie of besmetting wordt veroorzaakt door inademing van met legionella besmette lucht of door besmet water. Het wordt niet overgedragen van persoon op persoon.

Wilt u meer informatie over legionellapreventie, legionellaveilige douchekoppen of heeft u andere vragen?

U kunt ons telefonisch bereiken op 088- 8001500 of stuur een e-mail aan info@cag.nl.

(Bron: spanjevandaag.com)