Risico’s

De gevaren van een Legionella besmetting


In stilstaand en handwarm water gedijen bepaalde bacteriën heel goed. Bacteriën die ons flink ziek kunnen maken. Een onschuldige legionella bacterie bijvoorbeeld, kan onder de verkeerde omstandigheden uitgroeien tot een serieuze legionella besmetting.

De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionella bacterie inademen. Als er klachten ontstaan, gebeurt dat meestal binnen twee tot tien dagen nadat de bacterie is ingeademd.

Verschijnselen


Sommige mensen krijgen milde, griepachtige klachten. Dat gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Dat heet ook wel veteranenziekte of legionellalongontsteking. Deze longontsteking kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie, de behandeling met antibiotica is wel mogelijk. Mensen die meer kans hebben om een ernstige longontsteking te krijgen zijn ouderen, mensen met een slechte gezondheid of een verminderde afweer en rokers. Longontsteking door Legionella komt bijna nooit voor bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar.

  • Snel opkomende hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Een ziek gevoel.
  • (opkomende) longontsteking/kortademig
  • Koorts boven de 39 graden Celsius
  • (Soms) gepaard met braken & diaree

Hoe raak je besmet?


Als mensen kleine druppeltjes water met de legionellabacterie inademen, komt de legionellabacterie in de longen terecht. Daar kan de bacterie klachten veroorzaken. Mensen worden niet ziek door het drinken van besmet water. Een patiënt draagt de legionellabacterie niet over naar andere mensen. Het inademen van hele kleine druppeltjes water met legionella kan gebeuren bij: Sproeien van water zoals bij douches, fonteinen of hogedrukspuiten. Luchtbellen brengen in water zoals bij bubbelbaden. De laatste jaren zijn enkele patiënten gelinkt aan een specifiek type afvalwaterzuiveringsinstallaties waar ook lucht aan het water wordt toegevoegd. Op dit moment loopt een onderzoek om het risico van dit soort afvalwaterzuiveringsinstallaties in kaart te brengen. Luchtbevochtiging door apparaten die water vernevelen. Voorbeelden zijn apneuapparatuur en sommige luchtkoelers. Natte koeltorens. Waterinstallaties die gebouwen of industriële processen koelen door vernevelen van water.


Actueel nieuws