Home  ›  Nieuws

Water in Europees Parlement “mogelijk besmet met Legionella”

Sedert enkele maanden is er in de kantoren van de medewerkers en de Europese Parlementsleden geen warm water meer beschikbaar. De toevoer werd plotseling afgesloten. Over de reden daarvan werd door het Europees Parlement (EP) angstvallig gezwegen. Een ondervoorzitter eiste recent uitleg in het Bureau, zowat het bestuursorgaan van het parlement, en daardoor moest secretaris-generaal Klaus Welle (CDU) openheid geven: de gebouwen van het Parlement zijn ‘mogelijk’ besmet met de gevaarlijke legionella-bacterie, die de dodelijke veteranenziekte veroorzaakt. Met mogelijk verstrekkende gevolgen: kunnen de gebouwen open blijven voor publiek en medewerkers?Zowel in de gebouwen in Straatsburg als in Brussel beschikken de Europarlementsleden over een kleine badkamer met douche en dus warm water. Die dure douches spreken tot de verbeelding, en werden in het verleden al als geldverkwisting bestempeld, maar nu blijkt ook dat ze een gezondheidsrisico vormen. Want door het pendelen zijn de parlementsleden slechts 1 week in de maand Straatsburg, en doorgaans slechts een tweetal weken in Brussel. De douches worden dus nauwelijks gebruikt waardoor het water lang stil staat. En laat stilstaand warm water in leidingen nu net dé omgeving zijn waarin de legionella-bacterie, die de mogelijk dodelijke ‘veteranenziekte‘ kan opwekken, zich het best thuis voelt.

De interne memo die werd rondgestuurd.
De interne memo die werd rondgestuurd in het EP.

De aanvoer van warm water al dus al maandenlang overal gestopt. “Tot nader order”, zo klinkt het. Een oplossing is dus blijkbaar niet in zicht. Het is evenwel opvallend dat het EP zolang heeft gewacht met haar communicatie. De instelling heeft honderden medewerkers die zich bezig houden met de ‘communicatiediensten’. Hieruit komt een lawine aan websites, email-nieuwsbrieven en publicaties uit voort. Maar over dit gezondheidsrisico in de eigen gebouwen werd tot voor kort met geen woord gerept.


Wilt u meer informatie over legionellapreventie, legionellaveilige douchekoppen of heeft u andere vragen? U kunt ons telefonisch bereiken op 088- 8001500 of stuur een e-mail aan info@cag.nl.

Print